Babeczki ziemniaczane są wspaniałym pomysłem na pyszną przekąskę. Łatwo je przygotować, pod warunkiem, że posiada się szprycę cukierniczą. Warto jednak się w nią wyposażyć, gdyż babeczki z ziemniaków są naprawdę doskonałym przysmakiem.

Do przygotowania babeczek ziemniaczanych potrzebny jest 1 kg ziemniaków, około 1,5 szklanki mleka, 25 dag pomidorków koktajlowych, 5 dag masła, 10 dag parmezanu, kolorowa papryka, około 10 dag różyczek brokułu, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa, sól oraz pieprz. Przygotowanie babeczek nie zajmuje dużo czasu. Najpierw należy jednak obrać i ugotować ziemniaki do miękkości, a następnie odcedzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić.

Otrzymaną masę trzeba połączyć z masłem i doprawić przyprawami. Następnie, cienką strużką, należy dolewać do tego gorące mleko, jednocześnie wszystko energicznie mieszając. Nie wolno jednak mieszać masy zbyt długo, by nie stała się gumiasta.

Wykonaną masę należy umieścić w specjalnej szprycy cukierniczej, a następnie wyciska się ją do papierowych foremek. Masę można udekorować dowolnie, za pomocą wymienionych w przepisie warzyw. Całość trzeba jeszcze posypać startym serem, a na koniec zapiec w piekarniku przez około 10 min w temperaturze 180 ̊C.