www.wilhelmpluta.pl

Popularne francuskie rogaliki, czyli croissanty, są idealnym pomysłem na śniadanie. By cieszyć się ich smakiem nie musisz biec z samego rana do piekarni, croissanty możesz bowiem upiec samodzielnie, we własnej kuchni. Crosissanty są delikatne, słodkie i bardzo smaczne.

Dobrze smakują zarówno jedzone samodzielnie, jak i z dodatkami. Są upieczone z ciasta drożdżowo-francuskiego, a jego przygotowanie nie jest skomplikowanym zadaniem. Croissanty można nadziać np.

konfiturą lub czekoladą, można je także piec bez nadzienia, a dopiero przy jedzeniu smarować je masłem lub dżemem. Wszystko zależy od Twoich upodobań smakowych. By upiec porcję około 8 pysznych croissantów potrzebujesz: – 210 g mąki – 90 ml wody – 8 g drożdży świeżych – 15 g roztopionego masła – odrobinę soli – 2 łyżeczki cukru – 130 g masła (6565 w 2 częściach) – jajko do posmarowania Składniki wymieszaj tak, by ciastko nie miało grudek.

Podziel je na kilka porcji i uformuj rogale. Możesz dodać do nich nadzienie, ważne, by było gęste i nie wyciekało z ciasta. Rogaliki piecz w temperaturze 180 stopni przez ok 15-20 minut.

Smacznego!.