Serek do kanapek jest bardzo popularnym śniadaniowym przysmakiem i znajduje się chyba w każdej polskiej lodówce. Kupując gotowe serki w sklepach tak naprawdę nie wiesz do końca, co zjadasz, a przy wyborze smaków jesteś czasami ograniczona. Nic zatem trudnego w tym, by taki serek przygotować samodzielnie, we własnej kuchni. Dzięki temu możesz stworzyć swój wymarzony smak, a jednocześnie będziesz pewna tego, co jesz. Do przygotowania domowego serka potrzebujesz: – 2 dużych jogurtów greckich – łyżkę soli – łyżkę suszonego czosnku – odrobinę oregano (oregano możesz zastąpić innym ziołem, którego smak lubisz) Przygotowanie takiego śniadania jest banalnie proste: do jogurtu dodaj sól, czosnek oraz drobno posikane oregano lub inną przyprawę.

Całość dokładnie wymieszaj. Przygotuj dużą miskę i i gazę. Przez gazę przelej powstałą masę jogurtową. Następnie mocno zwiąż i zaciśnij gazę. Tak zwiniętą w gazie masę powieś nad naczyniem i poczekaj około 24 godzin.

Po tym czasie możesz wyjąć z gazy gotowy serek i cieszyć się jego smakiem.