Kasza manna jest bardzo popularna. Trudno się dziwić – ma bardzo przyjemny, delikatny smak. Ze względu na to jednak zwykle podajemy ją tylko i wyłącznie maluchom. Warto jednak przełamać ten zwyczaj i zaserwować kaszkę na podwieczorek zarówno starszym dzieciom, jak i dorosłym. Ci drudzy z pewnością chętnie przypomną sobie smak jednoznacznie kojarzony z dzieciństwem. Przygotowanie kaszy manny jest dziecinnie proste – wystarczy podgrzać określoną ilość mleka i dosypać do niej proporcjonalną porcję kaszki. Gotujemy całość, ciągle mieszając.

Bez problemu można zauważyć, że danie staje się coraz gęstsze i gęstsze. Możemy gotować je dłużej lub dosypywać więcej kaszy, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Już do masy można dodać odrobinę cukru, który wzbogaci smak przekąski. Zwykle jednak nie jada się kaszy manny samodzielnie. Podaje się ją w towarzystwie różnego rodzaju przetworów. Świetnie sprawdzą się tutaj zagęszczone soki i syropy owocowe, a także ugotowane w kompocie owoce. Popularny grysik nie tylko zawiera wiele witamin, ale jest również bardzo lekkostrawny.

Właśnie ta cecha sprawia, że może być śmiało spożywany przez osoby, które mają problemy żołądkowe.