Naleśniki uwielbia każdy, a słodką wersję dobrze zastąpić czasem bardziej sycącą alternatywą. Naleśniki z serem i pieczarkami stanowią doskonałą propozycję na obiad dla całej rodziny, a co ważne, takie danie z pewnością przypadnie do gustu każdemu.

By przygotować ciasto na dziesięć naleśników potrzebne jest jedno jajko, szklanka mleka, szklanka mąki, jedna czwarta wody gazowanej oraz olej. Do farszu natomiast przyda się pięćset gram pieczarek, dwieście gram żółtego sera tartego, jedna cebula, łyżka masła, sól oraz pieprz.

Przygotowanie ciasta nie jest trudne. Do garnka należy wlać bowiem mleko i wbić jajka, dodać wodę, mąkę oraz odrobinę oleju.

Po połączeniu wszystkich składników trzeba odczekać piętnaście minut, a następnie wymieszać wszystko tak, by konsystencja stała się jednolita. W międzyczasie należy również podsmażyć pieczarki, doprawione jeszcze przyprawami.

Następnie, na dobrze natłuszczoną patelnię dodaje się oleju i nalewa ciasto. Gdy naleśnik jest już gotowy należy posypać go żółtym serem, a na koniec dodać pieczarki.

Naleśniki można złożyć w koperty i polać sosem czosnkowym.