papier cukrowy Miód lipowy

Przepis na naleśniki jest na tyle łatwy, że potrafi je wykonać każda, nawet początkująca pani domu. Za ich zaletę uważa się również szybkość wykonania. Dla urozmaicenia codziennej diety, czasami dobrze jest wziąć pod uwagę serwowanie naleśników na podwieczorek.

www.burnarj.pl

Przepis jest banalny: wystarczy przygotować mleko, jajka i mąkę. Niektórzy już do ciasta dodają również cukier, jednak nie jest to konieczne. Zrezygnuj z dosładzania ciasta, jeśli masz zamiar podać placki z wytrawnym farszem.

Dobrze przemyśl dodawanie cukru również wtedy, gdy chcesz zestawić je z bardzo słodkim dżemem – takie połączenie może okazać się zbyt mdlące nawet dla największych fanów słodyczy. Jeśli zależy ci na bardziej puszystym, lejącym cieście, dodaj do ciasta również szklankę wody gazowanej. Całość zmiksuj na gładką masę.

Najłatwiej będzie zrobić to przy pomocy miksera, jeśli jednak nie dysponujesz odpowiednim sprzętem domowym, sięgnij po rózgę. Skąd dowiesz się, że ciasto ma już odpowiednią konsystencję? Kiedy zanurzysz w nim pionowo łyżkę, powinno jednocześnie pokryć jej powierzchnie i gładko spływać. Taka masa pozwoli na usmażenie idealnie cienkich i chrupiących naleśników.