Owsianka zwykle kojarzy nam się z niesmacznym, znienawidzonym daniem, namiętnie serwowanym w przedszkolach. Okazuje się jednak, że wbrew wspomnieniom wielu z nas, ta przekąska nie musi wcale przypominać szarej, nieapetycznej breji. Nowe pomysły na jej podanie sprawią, że odkryjesz w niej wspaniałe danie na niejeden podwieczorek.

Wykonanie owsianki jest proste i niewiele różni się od przyrządzenia kaszy manny na mleku. W tym przypadku również podgrzewamy nabiał i dorzucamy do niego płatki owsiane, które mają zmięknąć i wchłonąć odpowiednią porcję mleka. Nie warto jednak na tym etapie kończyć przygotowania! Tak naprawdę jest to dopiero początek.

Wariacji na temat smaku owsianki jest równie wiele, co jej amatorów. Prawdziwy smak owsianki kryje się w dobrze dobranych dodatkach. Podstawą są tutaj różnorakie bakalie, rodzynki i orzechy.

Możesz jednak spróbować również dodać do posiłku różnego rodzaju owoców, zarówno tych świeżych, jak i suszonych. Aby owsianka bardziej przypominała deser i była słodsza, dobrze dodać do niej czekoladę czy karmel. Ciekawym pomysłem jest dodanie do przekąski pokruszonej chałwy lub pierników.

Niektórzy polecają też jej zapiekanie.