www.kronen-klasmann.pl

Przygotowanie patisonów nadziewanych mielonym mięsem, wymaga sporządzenia krótkiej listy zakupów. Do zrobienia dania niezbędne są: cztery patisony, pięćset gram mielonego mięsa, mała cebula, trzy ząbki czosnku, sól, pieprz, mielona papryka, dziesięć pieczarek i dwieście gram żółtego sera. Nie można także zapomnieć o składnikach niezbędnych do zrobienia sosu, czyli: połowie kostki masła, dwóch łyżkach mąki, stu pięćdziesięciu mililitrach wody i takiej samej ilości mleka i dwóch łyżkach posiekanego koperku.

Patisony należy umyć i przekroić na pół, a następnie wydrążyć łyżką miąższ. Mięso mielone powinno się natomiast wymieszać z pokrojoną cebulą, czosnkiem, sodką papryką, solą i pieprzem. Później patisony trzeba wypełnić farszem i ułożyć na nich pokrojone pieczarki, a następnie posypać całość żółtym serem.

Piece do gastronomii

Patisony piecze się na blaszce w temperaturze 200 ̊C przez około czterdzieści minut. W międzyczasie trzeba także przygotować sos. W tym celu rozpuszcza się w garnuszku masło, a potem miesza się je z mąką.

Do miski nalewa się mleko z wodą i dodaje do niego masło z mąką. Całość wystarczy jeszcze zmiksować, zagotować, doprawić solą i pieprzem a na koniec dodać koperek. Polane sosem patisony można od razu serwować.