Miód akacjowy

Ziemniaki pieczone, podawane z sosem czosnkowym, to wspaniała propozycja na sycący obiad dla całej rodziny. Do przygotowania dania akurat na cztery porcje potrzebne będzie: osiem dużych ziemniaków, trzy kolorowe papryki, duża cebula, piętnaście dekagramów boczku w plastrach, cztery duże pieczarki, dziesięć dekagramów startego sera żółtego, szczypta ostrej papryczki w proszku, pół pęczka siekanej natki pietruszki oraz dwie łyżki oliwy z oliwek. Sos czosnkowy należy przygotować ze szklanki jogurtu, dwóch ząbków czosnku, posiekanej cebuli dymki, soli oraz pieprzu. Ziemniaki należy umyć, a następnie wydrążyć za pomocą łyżki miąższ i drobno go posiekać.

Pozostałe warzywa i oczyszczone pieczarki trzeba posiekać i podsmażyć na oliwie razem z miąższem i pokrojonym boczkiem. Nie można oczywiście zapominać o przyprawieniu farszu, by nabrał odpowiedniego smaku. Po wystudzeniu farszu dodaje się do niego pietruszkę oraz ser, a całość delikatnie miesza. Wypełnione farszem ziemniaki należy piec przez około czterdzieści minut w rozgrzanym do 190 ̊C pierniku.

Potrawę podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika, dodając do niej przygotowany wcześniej sos.