Berlin - miasto kuchennych różnorodności
przetworzone warzywa
Gdy myślimy o Niemczech i o kuchennych specjalnościach z tamtego kraju, to na myśl przychodzi nam golonka, mięso, kiełbasa także oczywiście biała i tak zwane Eintopfy czyli dania jednogarnkowe, które są tam bardzo popularne.
Myślimy także o piwie, które pite w Niemczech jest w dużych ilościach cały rok, a nie tylko podczas bawarskiego Oktoberfestu.
Kiedy jednak myślimy o Berlinie to nikt nie kojarzy go z tradycyjną kuchnią niemiecką.
Jest tak pewnie dlatego, ze Berlin to niesamowicie zróżnicowane miasto, pełne imigrantów z różnych stron świata i zamiast tradycyjnych, niemieckich knajpek znajdziemy tam raczej restauracje z egzotyczną kuchnią.
A więc są tam knajpki tajskie, chińskie i japońskie.
Znajdziemy tam bardzo dużo jedzenia bliskowschodniego, a także przede wszystkim tureckiego.
Turcy stanowią bardzo dużą część populacji Berlina, a więc ich kuchnia jest tam bardzo popularna i dla Niemców, a także wszystkich turystów, którzy odwiedzają Berlin stała się czymś tak oczywistym w tamtym mieście, że niemalże tradycyjnym.