Zarówno dorośli, jak i dzieci uwielbiają różnorakie ciasteczka – to prawda powszechnie znana. Warto jednak wiedzieć, że mody pojawiają się także w kuchni, a rozpowszechniające się trendy decydują o tym, po jakie łakocie sięgamy najchętniej. Właśnie w ten sposób popularność zdobyły kuszące ciekawym kształtem i delikatnością muffinki. W Polsce można nazywać je zwyczajnie „babeczkami”, chociaż nazwa wywodząca się z języka angielskiego przyjęła się równie dobrze.

Ciasteczka należy wypiekać w jednorazowych foremkach lub przy użyciu specjalnie ukształtowanej blachy. W przepisie na muffinki nie pojawia się nic skomplikowanego. Jak w większości ciast znajdziemy tu mąkę, jajka, cukier i olej. Jeśli chcemy upiec babeczki czekoladowe, wystarczy dodać kakao.

Muffinki można na wierzchu udekorować za pomocą kremów i gotowych ozdób. We wnętrzu takiej babeczki często możemy znaleźć konfiturę, owoce lub budyń. Nie jest to jednak regułą. Do ciasta można z powodzeniem wmieszać także starte buraki czy marchewkę, przemycając w ten sposób warzywa do diety dziecka.

Niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na warzywny dodatek czy nie, babeczki stanowią wspaniałą przekąskę na podwieczorek.