Jeśli chodzi o kuchnie niemiecką, to dokładnie tak, jak w przypadku kuchni czeskiej i polskiej jest ona niezwykle zróżnicowana, bowiem w każdym regionie je się coś innego.

Choćby słynną na całą Europę, jeśli nawet nie świat białą kiełbasę serwowaną z dodatkiem słodkiej musztardy – w Brandenburgii.

Zaś danie z domowego makaronu, prażonej cebuli i roztopionego żółtego sera zjemy głównie w Bawarii.

W Berlinie zaś, w mieście zapracowanych ludzi i artystów zjemy bardzo popularne dania jednogarnkowe.

To głównie zupy, których jest ponad 40 rodzajów.

W tym ciekawym mieście zjemy także kiełbaski z rusztu oraz mięso mielone doprawione bardzo mocno czosnkiem.

W kuchni niemieckiej znajdziemy sporo wpływów kuchni austriackiej, czeskiej, ale także polskiej bo przecież Niemcy to nasi najbliżsi sąsiedzi.

W kuchni wielkich miast, jak choćby już wspomniany Berlin znajdziemy także sporo wpływów kuchni egzotycznej, bowiem mieszka tam bardzo wielu ludzi z poza Europy lub jej pogranicza, jak choćby z Turcji.